Eieren tijdens de Pasen? Zo gezond is het!

Een ei ongezond?

Dit weekend vieren we Pasen! En hoe kun je dat nou beter vieren dan met eieren? Gekookt, gebakken of gepocheerd de mogelijkheden van eieren zijn eindeloos. 
Tot nog niet zo lang geleden  kreeg het ei de stempel van ongezond. Onterecht! Want een goed ei'tje is veel gezonder dan veel mensen zullen denken. 

Eieren en Cholesterol

Zo werd lang gedacht dat eieren een te hoog Cholesterol zouden hebben. Te veel Cholesterol in het lichaam is schadelijk en verhoogt in combinatie met andere risicofactoren zoals: te weinig lichaamsbeweging, overgewicht en diabetes type 2 het risico op hart- en vaatziekten. Gelukkig weten we inmiddels beter: het Cholesterol dat in ei voorkomt zorgt niet voor een verhoogd Cholesterolgehalte in het bloed. Een ei is juist hartstikke gezond. Het bevat hoogwaardige eiwitten en het is rijk aan voedingsstoffen. Een ei hoort er bij, niet alleen met Pasen. Wist je dat juist de inname van hoogwaardige eiwitten het lichaam kan helpen om spiermassa sneller te herstellen? 

Een gezonde keuze gaat verder dan alleen het product

Natuurlijk kun je een ei zo gezond of ongezond maken als je zelf wil. Denk bijvoorbeeld aan het gevulde eitje. Op basis van mayonaise bevat deze veel (verzadigde) vetten maar het kan ook anders. Gebruik bijvooorbeeld een basis van kwark. Liever gebruik maken van de goede, onverzadigde vetten? Dan is avocado ook een mooie basis. Wil je een gebakken eitje maken? Let dan extra op het bakmiddel dat je gebruikt. Sommige bakproducten bevatten bijvoorbeeld smaakversterkers die niet erg  gezond zijn. Daarnaast kan er veel verzadigd vet in bak- en braadproducten zitten. Een pan met een goede anti-aanbaklaag is een goed begin aangevuld met een paar druppels olijfolie of kokosolie. Ligt het eitje eenmaal op het bord? Probeer dan eens om geen of minder zout te gebruiken en deze te vervangen voor verse kruiden. Dat is niet alleen enorm smaakvol. Het ziet er ook direct feestelijk uit. Leuk voor op de Paastafel maar ook voor daarna!

Wat is jouw favoriete ei-recept? Deel het in de reacties op onze Facebook-post. We zijn benieuwd!

 

Namens Bailine wensen we je een fijne Pasen!
 

Eieren tijdens de Pasen? Zo gezond is het!

Eieren tijdens de Pasen? Zo gezond is het!

Geplaatst op: 2022-04-14

Een ei ongezond? Dit weekend vieren we Pasen! En hoe kun je dat nou beter vieren dan met eieren? Gekookt, gebakken of gepocheerd de mogelijkheden van eieren zijn eindeloos.  Tot nog niet zo lang geled...

Lees meer Meer nieuws
Afvallen door meer te eten? Het kan!

Afvallen door meer te eten? Het kan!

Geplaatst op: 2022-03-24

  Wist je dat je stofwisseling vertraagt wanneer je minder eet? Zodra je porties wat groter worden sla je deze direct op.  De start van het jojo-effect. Heel vaak gaat het niet allee...

Lees meer Meer nieuws